Øl er en alkoholisk drik, der fremstilles ved en bryggeproces, hvori der indgår malt, humle, vand og gær. Der findes desuden en lang række andre ingredienser, der i større eller mindre omfang finder anvendelse i brygningen af visse øltyper. Almindeligvis vil der også være tale om andre kilder til bitterstoffer, som for eksempel porse, men også råfrugt, chokolade, lakrids, stjerneanis, chili, appelsin, citron, mynte eller honning. Malten fremstilles hovedsageligt af byg, men andre kornsorter, såsom hvede, anvendes også.

Mæskningsmetode
Øllet koges i en 200 l stor el gryde. Vandet og forvalsede malttyper tilsættes når mæskningstemperaturen er opnået. Malten sies fra og derefter tilsættes lidt sukker for at hæve alkoholprocenten. Den tilbageblevne væske, urten, koges og forskellige bladhumle typer tilsættes urten i siet. 
Urten afkøles til ca. 22 gr og hældes på gærtanke, herefter tilsættes gæret og øllet gærer i ca. 20 dage.

Øllet tappes herefter over i en anden tank og der tilsættes økologisk rørsukker til øllet for at karbonere det (tilsætte kulsyre), hvorefter det omhældes til flasker eller fustager. Øllet sættes i et alekammer ved 20 gr. Øllet eftergærer i ca 14. dage herefter stilles det på køl og modner i ca. 20 dage. Øllet er da færdigmodnet og drikkeklart.

Øllet der brygges er aldrig helt ens, selv om man følger de samme opskrifter. Lavteknologi uden temperaturstyring bevirker, at øllet i høj grad lever sit eget liv, afhængig af vejr og vind. Der er stor forskel på om øllet er brygget i en periode med hård frost, ved 20 gr. C eller ved temperaturer omkring frysepunktet.

Gæringsmetoder

Over og undergæret øl er de to hovedtyper, hver med mange forskellige undertyper. Undertyperne tilhører den overgærede kategori, mens et mindretal, herunder pilsner typen, er undergæret øl.

Undergæret øl gærer langsomt i ca. 1-2 uger ved lav temperatur 5-10 grader og lagres oftest i store tanke på et bryggeri. Tankene er typisk koniske i bunden, hvilket gør det muligt at fjerne gæret nemt. Langt det meste øl, der brygges i Danmark, er undergæret.
Eksempler: Lager og Pilsner

Overgæret øl gærer hurtigt i ca. 3-6 døgn ved omkring 20 grader. Gæringen er ikke så nem at kontrollere. Gæren samler sig under gæringen ovenpå væsken, ved undergæring falder gæren til bunden.  Øllet færdigmodnes oftest på flaske eller fad. Overgæret øl har som regel mere maltaroma, blandt andet på grund af den varme gæring og de særlige gærstammer.
Eksempler: Ale, Porter, Stout